Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
260540
Sted- og lokalitetsnummer
180113-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Bygning, Nyere tid (dateret 1900 e.Kr. - 1999 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 6/9 1890, Geodætisk Institut. Afmærkn.: MS 1903, lieutn. L. Lassen. GI "Store Monhøj", 5 x 33 m; stor, gammel udgravning i midten, 2 x 10 m stor, 1,5 m dyb, flere mindre udgravninger i vest, nord og øst, alle tilgroede; 4 ret nedslidte stier op til toppen, på hvilken GI.-sten, og rester af et trigonometrisk tårn. Lyngklædt i plantage. Fredet 2 m omkring stenen. NMI: Sb. 3 - 6 kaldes "Monhøje".

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Byggeri og anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Store Momhøj", som fritekst, trigonometrisk tårn fjernet, bevokset med lyng, gyvel, løvkrat og få løvtræer, i hede i plantage, ca. 2 m. N for højfod en udgravning i lyngen, ca. 2 x 3 m. og 1 m. dyb, tilgroet. ** Seværdighedsforklaring ** Den største af 4 Momhøje i hedelysning i plantage. Bevoksning: 1991: Lyng og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links