Oversigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310830
Sted- og lokalitetsnummer
170908-135
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Storehøj", 2,25 x 16 x 22 m. Toppen afgravet; i sydsiden lille hul. Græs og lyng i ager.

Undersøgelseshistorie

1908
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest. "Storehøj". 2.8 x 22 M. Fra Højfoden i Nord til over Toppen et stort Brud, hvoraf mange Sten optagne. For faa Aar siden (omtr. 1890) er fundet en eller flere Guldringe, som indsendtes til Museet. Sammen hermed fandtes Bronzeringe, som ogsaa indsendtes eller afgraves til Museet paa koldinghus. En Bronzedop er nylig funden i Fylden. Den forevistes sammen med mindre Sager af Bronze fra andre Høje paa Marken. (Ejeren, Grdr. Jens Chr. Jensen, var ikke hjemme, hvorfra nøjagtig Besked ikke kunde erholdes).
1944
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor, flad, uregelmæssig Indgravning fra N. til Midten. 2,0 x 20 m. Lyng- og Græs.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Storehøj", 2 1/4 x 16 x 22 m. Toppen afgravet. I sydsiden lille hul. Græs og lyng i ager.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links