Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
190761
Sted- og lokalitetsnummer
130107-106
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, 2 x 11 m, stærkt afgravet knot. Græsgroet. I ager. Bør udgraves før sløjfning. Tidl. C-høj. Fjernet. (Afmeldt 31.7. 1998/MBE)

Undersøgelseshistorie

1868
Genstand givet til museum - Viborg MuseumViborg Museum modtager i 1868 et stykke af et bronzesværd "fundet paa en Mark ved Kobberup (Lærkebakke)" fra hjælpelærer Mogens (eller Magnus?) Jensen i Kobberup.
1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2015
Diverse sagsbehandling - Viborg MuseumRegistrering af genstande til Museernes Samlinger og af fund til Fund og Fortidsminder. Fundet at et stykke af et bronzesværd (VSM 00979x979) er med betydelig usikkerhed henført til gravhøjen 130107-106 ud fra stednavnet "Lærkebakken", der formodes at være beliggende i nærheden af gården "Lærkeborg", og ud fra det forhold, at gravhøjen er den eneste gravhøj nær denne gård og at gravhøjen er beliggende på en markant bakke lige vest for gården. Stykket af bronzesværdet betragtes som bortkommet, da det ikke kan identificeres med sikkerhed i museets samling. Fundet er ikke med i "Die Funde .. bd. 12".

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links