Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Skanderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
261331
Sted- og lokalitetsnummer
160209-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tippethøj. Høj, ca. 22 x 24 m og op til 4 m høj.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Aflysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2613:4, Status: B
2007
Museal besigtigelse - Skanderborg MuseumBesigtigelse af højen i forbindelse med arkæologisk undersøgelse.
2007
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenHøj, "Tippehøj", 2,4-3,3 m høj, 18-20 m i tværmål. I toppen er en større afgravning i form af en fordybning på ca. 5 x 3 m og ca. 0,5 m dyb som efter en sammenfalden nedgravning i højen. Der ses også tydeligt en kreds af jord rundt om hullet. Den mindre beskadigelse i nordsiden i nederste del af højfoden (jf. 1954 tekst) er ikke længere så synlig, men der anes en stejlere højside end i den øvrige del af højsiden. Højfoden er ej heller pløjet så tæt, og selve højen ligger ikke længere i græs, men er tilvokset.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links