Oversigtsbillede af højen set fra V
.
Oversigtsbillede af højen set fra S
.
Oversigtsbillede af højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
330427
Sted- og lokalitetsnummer
190505-78
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenkiste, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Oldtid (dateret 1100 f.Kr. - 375 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, en af "Trehøje", 2 x 17 m. Hul i top 3,75 (nordøst-sydvest) x 2 m, 1,2 m dybt. Fylddynge omkring hullet og på nordvestside. 7 m bred gravning ført 4 m ind i siden fra syd-sydvest. Bevokset med eg i egekrat.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdskiftningskortet over Grimstrup By af 1819 har her en fjerde Høj i Gruppen. Den blev ved Besigtigelsen ikke bemærket i det tætte Krat, min Fører, som kendte Krattet ud og ind, kendte intet til den. Det maa være en lille Høj, hvis der overhovedet er nogen.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBeskrivelse se fredningsliste. Højen er på kortet afmærket 20-25 m for sydligt. Rettes på det nye kort. Ved gravningen i højens sydside skal man have påtruffet en stenbygget kiste i Ø-V. Den lodes urørt og stod nogen tid blottet, men styrtede snart sammen. Den er nu helt splittet. I højtoppen skal der være fundet Urner.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, en af "Trehøje", 2 x 17 m. Hul i ktop 3.75 (nø-sv) x 2 m, 1.20 m dybt. Fylddynge omkring hullet og på nv-side. 7 m bred gravning ført 4 m ind i siden fra ssv. Bevokset med eg i egekrat.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links