Faktaboks

Kommune
Vordingborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
402610
Sted- og lokalitetsnummer
050212-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav i trækiste, Bronzealder (dateret 1300 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Trudshøj", 6 x 30 m. Lidt afgravet ved foden. Ujævn overflade. Krat.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTæt ved foregaaende [sb.15] findes en rund Jordhøi, omtrent 100 Fod i Tværmaal og 20 Fod høi, den er beplantet og afgravet noget om Foden, men ellers velbevaret.
1895
Sløjfet ved land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI foråret 1895 begyndte ejeren at udgrave den store Trushøj, som Nationalmuseet forgæves havde forsøgt at få fredet mod en erstatning på 100 kr. Under en 2 m høj stendynge på højens bund fandtes resterne af en ca. 4 m lang trækiste, som udgraveren fik tømt for oldsager uden Nationalmuseets tilstedeværelse. Graven indholdt et enestående bronzekar af centraleuropæisk oprindelse, en såkaldt kedelvogn, der var anvendt som gravurne, en guldarmring, et sværd, en ragekniv med hestehovedformet greb, en kniv og en pincet, alt af bronze og stærkt fragmenteret, desuden rester af træ, tøj, skind og horn.
1895
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed den efterundersøgelse, Nationalmuseet foretog i juni 1895, blev graven målt op, og samtidig fandtes der mange fragmenter af kedelvognen og af kisten. De oplysninger, bonden havde givet om oldsagernes placering i graven, syntes at være rigtige.
1895
Danefæ erklæring ved Nationalmuseet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1896
Analyser af materiale - Uspecificeret institutionVed analyser af prøver fra kedelvognen blev bronzen bestemt til at bestå af kobber og tin med spor af andre metaller.
1945
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Trudshøj", 6x30, lidt afgravet ved Foden, ujævn Overflade. Krat.
1945
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Analyser af materiale - Nationalmuseet, Naturvidenskabelige UndersøgelserEn vedanatomisk analyse viste, at alle bestembare prøver var af Quercus sp. (eg).
1980
Museal grafisk eller digital dokumentation - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links