Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
352212
Sted- og lokalitetsnummer
040312-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 14 m. Sti om toppen, træbevokset.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSkolemarken (nu Skov, forhen Sædemark). Runde Jordhøje [sb.11- 13], træbevoxede. Noget forstyrrede ved tidligere Markarbejde, ved Plantning og Anlæg af Spadseregange. Tæt under Overfladen er efter Meddelelse, uden at Findestederne i det enkelte kunde angives, fundet Urner med brændte Ben og smaa Bronzeoldsager (Knive, Tænger, Syle), derimod har egentlig Udgravning ikke fundet Sted. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1893
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 1/2 x 14., Sti over Toppen, træbevokset.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Den måler ca. 1,5 x 14 x 14 m. med en diffus fod, da den ligger på en mindre, aflang bakke. Der er svage spor af ældre, lidt bred sti op ad højen fra NV til top, til ca. 10 cm.'s dybde på toppen. Højen er lidt uregelmæssigt hvælvet, men ser ellers velbevaret ud. Der vokser et gammelt egetræ på toppen, ellers yngre løvtræer. I skovstykke langs ådal, højt i terræn. Skovvej tæt forbi højen, der ligger ca. 15 m. N for 3522-13. Foden afskåret mod V af ældre skovvej, der snor sig om højen , den anvendes ikke mere. Omtrent 550 m. fra landevej i privat skov. ** Seværdighedsforklaring ** Velbevaret mindre høj nær ådal. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links