Hovedvejen Stenløsevej løber fra sydvest mod nordøst gennem hele Sankt Klemens. Ved sidevejen Møllevej, som også ses på fotoet, ligger det ene af byens to supermarkeder, en tankstation og et pizzeria, mens byens andet supermarked ligger ca. 1 km mod sydvest mellem Stenløsevej og Svenstrupvej.
.
Befolkning og areal i Odense Kommunes byer med mindst 200 indbyggere (2020). *Bredbjerg er af Danmarks Statistik opgjort som én by og ligger både i Odense og Nordfyns Kommuner. **Skallebølle er af Danmarks Statistik opgjort som én by og ligger både i Odense og Assens Kommuner.
.
Befolkningsudviklingen i Sankt Klemens 1940‑2020.
.
Sankt Klemens, 2020. Kortet viser næsten hele Sankt Klemens. Elle Mølle i nord er en vandmølle, der til sin lukning i 1963 fik vand fra et tilløb til Odense Å, som passerer det nordvestlige hjørne af kortet. Jernbanens tracé fulgte omtrent Skt. Klemens Vej; stationsbygningen på Svenstrupvej er bevaret. Bebyggelsen mod syd består af ca. 200 en- og toetagers boliger opført i 2010’erne. Husene ligger omkring en grønning, som er forberedt til stærke regnskyl.
.

Sankt Klemens har en befolkning på 3.194 og et areal på 1,4 km2. Byen er en boligforstad 6 km syd for Odense på begge sider af Stenløsevej. Dens ældste del er den velbevarede kirkelandsby Stenløse, som i 1960’erne blev udvidet med en gruppe parcelhuse. Både denne del, skolen og den nyeste bydel ligger sydøst for Stenløsevej. Størstedelen af Sankt Klemens ligger dog på den anden side af vejen på en bred skråning ned mod Odense Å. Denne del består af parcelhuse fra især 1960’erne og 1970’erne samt det almene boligområde Skt. Klemensparken.

Stednavnets betydning

Den ældst kendte kilde til navnet Sankt Klemens er fra 1291, hvor formen Ecclesie s[ancti] Clementis optræder som navn på Stenløse Kirke, der oprindelig var indviet til Sankt Klemens. Som bebyggelsesnavn har Sankt Klemens imidlertid sin oprindelse i jernbanestationen Sankt Klemens Station, som blev anlagt i 1906 ved landsbyen Stenløse. Da dette navn allerede var i brug som stationsnavn på Sjælland, fik stationen navn efter den nærliggende Sankt Klemens Kilde. Som bynavn betyder Sankt Klemens altså sandsynligvis »bebyggelsen ved Sankt Klemens Station«.

Mere om stednavne i kommune

Videre læsning

Læs mere om byer i Odense Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer