Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
52356
Sted- og lokalitetsnummer
060406-307
Anlæg
Skåltegn, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 28/8 1896, gdr. Jens Peter Jensen. Diplom Afmærkn.: MS 1897, lærer J.D. Jørgensen. Klippekulle med ca. 40 skålformede fordybninger og 9 fod- sålfigurer.

Undersøgelseshistorie

1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBlottet del af klippeflade med ihvertfald 40 skåltegn og 7-8 konstaterede fodsålsfigurer, heraf halvdelen særdeles tydelige. Fladens randzone er under begyndende tilgroning i et lag påføget jord, ved afrensning af dette fandtes et par af skåltegnene. Klippefladen bør renses af ved lejlighed, herunder også for den moderate lav-begroning. En anden plan klippeflade 5-6 m NNV for denne er ligeledes dækket af et tyndt lag jord. Forsøgsvis afrensning af ca. ½ m2 her åbenbarede 2 usikre skåltegn. Afsat helt forkert (ca.400 m) på 4-cm kortet, hvis trykte angivelse af "helleristning" angiver en delvis opfyldt dam. Er også på MB afsat forkert, nemlig ca. 200 m for langt mod SSV. Den faktiske beliggenhed er målt ind ved hjælp af kompaspejlinger til tre omliggende gårde.
2008
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterLokaliteten mgl. data.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Skåltegn

Skåltegn er mindre, cirkulære, indhuggede fordybninger i klippeflader eller på større og mindre sten. Der kendes enkelte skåltegn fra bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.), men de forbindes navnlig med bronzealderen (ca. 1700-500 f.v.t.), hvor de var særlig udbredt. De findes enkeltvis eller i grupper af flere skåltegn på samme sten og sammenlignes ofte med bronzealderens lidt mere komplicerede helleristninger, der er indhuggede motiver på klippeflader. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links