Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4524150
Sted- og lokalitetsnummer
070615-135
Anlæg
Skelsten (ejendom), Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Skelsten En ca. 1,5 m høj skelsten af granit. På den ene side er indhugget bogstaverne J.S. (=Jørgen Skeel).

Undersøgelseshistorie

1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSvær skelsten af granit, 1,8 x 0,7 x 0,4 m., tildannet som 4525:42. Den V-vendte sideflade er delvis planhugget og øverst forsynet med et indhugget bomærke bestående af bogstaverne J og S. De øvrige sider står som rå kløveflader. Stenen hælder stærkt mod N muligvis forårsaget ved, at kreaturer har gnubbet sig mod den. Såfremt § 53 bør bringes i anvendelse på et fortidsminde af denne art, bør det nævnes, at ikke færre end 3 højspændingsledninger fører tæt forbi stedet, alle med master anbragt mindre end 100 m. fra skelstenen. Ovennævnte mål angiver selve stenens egenstørrelse og ikke den hældende stens fladedækning eller højde over terræn.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterSkelsten
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Skelsten

Skel, den retligt gældende grænse, der omgiver en fast ejendom. Som regel er skellet synligt i marken. Er dette ikke tilfældet, kaldes skellet blindt. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links