Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
452565
Sted- og lokalitetsnummer
070615-132
Anlæg
Sten- og grenkast, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Grenkast "Stikhokken" eller "Stikhoben". Gren- og pindebunke, hvis udseende hele tiden ændrer sig. Omtrentlige mål er 7 x 5 meter i fladen i 3 meters højde. Beliggende nord for skovvej ca. 20 meter fra Hyde Å. Efter nutidig, lokale overleveringer kastes grene på Stikhokken for - at skjule en ridefoged, der blev dræbt af hovbønder eller for - at mindes en skovbetjent, der blev skudt af en krydskytte eller fordi - at en vejfarende engang brækkede benet på denne sten, og man gør det for selv - at slippe (helskindet) ud af skoven.

Undersøgelseshistorie

1926
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid(112) "Skikhove", en Hob af større og mindre Grene. 3 1/2 m br., 1,3 m h, holdes stadig ved lige ved at forbipasserende Kaster en Gren eller en Pind paa. Antagelig Minde om et Drab.
2005
Tinglysning - KUAS, FortidsminderGrenkast. Ca. 7 x 5 m og 3 m høj gren- og pindebunke.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links