Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
432410
Sted- og lokalitetsnummer
070622-37
Anlæg
Skelsten (ejendom), Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Skelsten. En ca. 75 cm høj nærmest tresidet granitsten, hvis forside er svagt buet og ca. 45 cm bred. På forsiden er følgende indskrift indhugget: A L I A S 1 7 2 7 Stenen står ca. 150 m nord for Tranevadslinjen på skovnr. 158 i Oreby og Berritsgård skovdistrikt, 1. skovpart. Ovennævnte mindesmærke må ikke beskadiges og ikke ændres eller flyttes uden rigsantikvarens og fredningsnævnets sam- tykke.

Undersøgelseshistorie

1966
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidSkelsten med påskrift: IAS og nedenunder det: 177, samt endnu et utydeligt tal. Stenen er besigtiget og registreret af fredningsafdelingen.
1968
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Dansk Folkemuseum
1968
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Dansk Folkemuseum
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSkelsten af udkløvet kampesten med indhugget inskription. Mål: 0,8x0,5x0,4 m.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Skelsten

Skel, den retligt gældende grænse, der omgiver en fast ejendom. Som regel er skellet synligt i marken. Er dette ikke tilfældet, kaldes skellet blindt. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links