Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191733
Sted- og lokalitetsnummer
140107-94
Anlæg
Stenkiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Stenkiste, antagelig bronzealder, 1 x 0,5 m, 1 m dyb.

Undersøgelseshistorie

1912
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI Skoven er fundet en lille Bronzealdersgrav. Ses særskilt Blad.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHalvvejs fyldt med mere eller mindre omdannede blade. 2 SV-lige sten skredet ind. Bør afmærkes for at beskytte den, skovens folk kender den f.eks. ikke. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke så alm. anlæg. *************************************** Genbesigtigelse 2.10.1986: De to SV-lige sten ligger nu i skovbunden umiddelbart oven for deres oprindelige position. Bør afgjort afmærkes af hensyn til skovarbejdet. Sten replaceres ved restaurering. JGB Bevoksning: 1980: Løvtræer.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links