Befolkning og areal i Roskilde Kommunes byer med mindst 200 indbyggere (2021). *En meget lille del af Havdrup ligger i Roskilde Kommune, resten af byen hører til Solrød Kommune.
.
Det centrale Svogerslev, 2020. Svogerslevs forretningskvarter ligger ved Svogerslev Hovedgade som genbo til kirken og kroen. En del af byens sociale liv udspiller sig på Lynghøjskolen, der bl.a. har Roskilde Kommunes eneste teatersal og en velbesøgt hal. Mellem Holbækmotorvejen og Lindenborgvej ligger naturområdet Lynghøjsøerne med multisportsanlæg, skibakke, svømmebane, madpakkesteder samt sheltere, og der er mulighed for at fiske og bade.
.
Befolkningsudviklingen i Svogerslev 1960‑2021.
.

Svogerslev har en befolkning på 4.261 og et areal på 2,0 km2. Byen er en bosætningsby til Roskilde med ca. 4 km til centrum. Den er adskilt fra Roskilde ved det grønne bælte, der omkranser domkirkebyen. Efter kommunens plan skal de to byer ikke vokse sammen, men forblive selvstændige enheder.

Bebyggelsen har dels udviklet sig mod syd mellem Lindenborgvej og Svogerslev Hovedgade, dels mod nord langs Kongemarksvej og Nordgaardsvej. Den er struktureret som et grønt kryds, hvor Mårhaven og Nordgaardsvej deler byen nord-syd, og et græsbevokset stiområde syd for Galpestykket løber øst-vest. Kirken og sognegården ligger sammen med børnehaver, skoler og klubber ved den grønne kile. Mod øst afsluttes det grønne stisystem af Svogerslev Idrætspark med fodbold- og tennisbaner.

Bebyggelsen består næsten udelukkende af parcel- og rækkehuse i ensartede størrelser, og for den ældre del af befolkningen, som har behov for mindre boliger, er det planen at bygge seniorboliger fx ved byfortætning af bymidten ved Svogerslev Hovedgade lige over for kroen. Her ligger også to supermarkeder og specialforretninger. Det nyeste byggeri omgiver Galpestykket med store parcelhuse, fx Søbakken og Søbredden, med udsigt ned mod Svogerslev Sø.

Stednavnets betydning

Stednavnet Svogerslev er tidligst overleveret i originalformerne 1257 Sauerslef, Svaue[re]slef og 1315 Suauærsleuæ. Yngre former er fx 1321 Swauærslef, 1424 Swaghersløff og 1567 Suorsløff. Matriklen 1688 har formen Suogersløf. Forleddet er det nordiske mandsnavn gammeldansk Swawar; efterleddet er substantivet lev »arvegods«. Navnets betydning er »Swawars arvegods«.

Mere om stednavne i kommune

Gadekæret i Svogerslev set fra vest med kirken i baggrunden.

.

Videre læsning

Læs mere om byer i Roskilde Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer