De nyeste traditioner i Greve Kommune tæller nytårsvandring d. 1. januar, hvor kommunens borgere inviteres til vandring langs stranden, og byfest på sankthansaften i Strandparken ved Mosede Fort, hvor der er tivoli, musik og fyrværkeri.

Mosede Hans er en sagnomspunden figur på egnen. Hans Jensen (Mosede Hans) var fæstebonde fra Mosede og levede i midten af 1600-tallet. Det fortælles, at han var hidsig, ondskabsfuld, stærk og så hurtig, at han baglæns kunne løbe hurtigere end nogen hest i sognet. Han gik altid med en pigkæp, som han brugte til at true og angribe dem, der kom i vejen for ham. I 1658, under svenskekrigene, skal han have inviteret svenske tropper til at indkvartere sig i sine udlænger. Om natten krævede han, at landsbyens mænd skulle hjælpe med at vælte murene ned over de sovende soldater. Ingen glemte efterfølgende synet af Mosede Hans, der med sin pigkæp tog livet af de sidste overlevende svenskere.

Mosede Hans blev til sidst spiddet med en høfork af sin egen svoger. Sagnet fortæller, at man tydelig så et lille, sort dyr, der kravlede ud af munden på ham og forsvandt i jorden – djævelen selv. Mosede Hans blev begravet, hvor han døde, i byskellet mellem Mosede og Karlslunde. En lille høj kendes endnu som Mosede Hans’ Grav.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Greve Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger