Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto af skriftsiden set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Horsens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
281311
Sted- og lokalitetsnummer
160508-131
Anlæg
Vildtbaneafmærkning, Nyere tid (dateret 1743 e.Kr. - 1743 e.Kr.)

Original fredningstekst

VILDTBANESTEN Vildtbanesten af granit, mærket bl.a.: S D 1743.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Det Kulturhistoriske CentralregisterI Sogneskellet staar en "Vildbanesten" fra 1743, ca. 2¼ M. h.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumVildtbanesten i skel ved bæk. Skriftsiden vender mod NV. Øverst en kongekrone, C6, SD, 1743.

Vildtbaneafmærkning

En vildtbane er et samlet jagtområde. Ved middelalderens begyndelse var jagtretten tilsyneladende knyttet til ejendomsretten til jorden, men fra dette tidspunkt blev jagten reguleret med et stadig stigende antal kongelige bestemmelser, bl.a. fredninger. I slutningen af 1700-tallet var jagten på land stort set forbeholdt konge og adel, men med Jagtloven af 1851 ophævedes disse privilegier, og jagtretten knyttedes atter til ejendomsretten. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links