Inskription 4
.
Inskription 3
.
Inskription 2
.

Faktaboks

Kommune
Helsingør Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
263051
Sted- og lokalitetsnummer
010407-135
Anlæg
Kilometersten, Nyere tid (dateret 1907 e.Kr. - 1970 e.Kr.)

Original fredningstekst

Kilometersten af Jensen Klint-type. 0-kilometersten i Helsingør. Groft tilhugget granitsten, hvor toppen er svagt pyramideformet. Kilometerstenen er 50x50x200 cm stor. På stenens fire sider ses flere inskriptioner og relieffer, herunder Helsingør Købstads byvåben samt Danmarks rigsvåben. På den ene side af stenen står endvidere: ””København ad Hørsholm 45,39 km”. På den anden side af stenen står: ”København 43,35 km”. På den tredje side af stenen: ”Frederiksværk 44,86 km”. På den fjerde side af stenen står: ”Hillerød 24,77 km”.

Undersøgelseshistorie

2017
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenKilometersten af Jensen Klint-type. 0-kilometersten i Helsingør. Groft tilhugget granitsten, hvor toppen er svagt pyramideformet. Kilometerstenen er 50x50x200 cm stor. På stenens fire sider ses flere inskriptioner og relieffer, herunder Helsingør Købstads byvåben samt Danmarks rigsvåben. På den ene side af stenen står endvidere: ””København ad Hørsholm 45,39 km”. På den anden side af stenen står: ”København 43,35 km”. På den tredje side af stenen: ”Frederiksværk 44,86 km”. På den fjerde side af stenen står: ”Hillerød 24,77 km”.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Kilometersten

Kilometersten er afstandsmærker opsat langs landevejene, så de vejfarende kunne følge med i, hvor langt de var kommet på deres rejse. Kilometerstenene afløste milestenene ved indførelsen af metersystemet i 1907 og var i brug op til slutningen af 1900-tallet, hvor mange kilometersten afløstes af plastikstolper og metalskilte. Der findes en lang række forskellige typer af kilometersten, alt efter opstillingstidspunktet, og hvilket amt stenen er opstillet i. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links