Oversigt fra N langs facade og mod Karlstrup Voldsted
.
NØ-hjørne set fra Ø
.
SØ-hjørne set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Solrød Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
332835
Sted- og lokalitetsnummer
020505-64
Anlæg
Befæstning, Nyere tid (dateret 1915 e.Kr. - 1918 e.Kr.)

Original fredningstekst

Forsvarsanlæg. Justitsrådsgalleri III (del af Tune-stillingen) er et delvis nedgravet og delvis jorddækket betonstøbt flankeringsgalleri indbygget i et skeldige. Galleriets udvendige mål er ca. 7 x 3 m i grundplan og facadehøjden er ca. 0,9 m over terræn. Det indre udgøres af ét rum med døråbning i V, otte skytsåbninger i Ø og yderligere én skytsåbning i S. Flankeringsgalleriet står i V i forbindelse med skyttegraven Justits-rådsbakke 4.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiJustitsrådsgalleri III er et af grundplan rektangulært, delvis nedgravet og delvis jorddækket, betonstøbt flankeringsgalleri med facade vendt mod ca. Ø. Galleriet udgøres af ét rum, ca. 7 m langt, 1,6 m bredt og 2 m højt i indvendigt mål. I langsiden i Ø ses indvendigt otte skytsåbninger og i væggen i S yderligere én skytsåbning. Under skytsåbningerne er indstøbt vinkeljern til en gennemgående hylde. Indgangen er placeret midt i væggen i V. Galleriets udvendige mål er ca. 7 x 3 m i grundplan. Bygværket er velbevaret og ligger i et kratbevokset NNØ-SSV-orienteret skeldige ved Ø-foden af et bakkehæld. Flankeringsgalleriet står i V i forbindelse med skyttegraven Justitsrådsbakke 4. Galleriet er en del af Tunestillingen.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Befæstning

Befæstninger er militære forsvarsanlæg, såsom voldsteder, forter, batterier, skanser, skyttegrave og skydestillinger. Militære befæstninger kendes fra jernalderen, middelalderen og nyere tid (500 f.v.t.-i dag). Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links