Glostrup Rådhus. I midten af billedet ses skulpturen Overgang af Jesper Rasmussen, der blev indviet i 2008.

.
Til Vestforbrænding skabte Malene Landgreen i årene 2010‑11 udsmykninger både ude og inde. Med sikker koloristisk fornemmelse varierer hun ofte de samme enkle geometriske kompositioner i flere farver. Det skaber en visuel poesi midt i bygningernes grå hverdag.
.

Skulpturinstallationen Verdens hånd, bestående af bronzeskulpturer, vægge og et tag, er skabt af Søren Jensen i 1989, men opstillet i landskabsarkitekt Stig L. Anderssons nye Rådhuspark i 2001. Kort herfra er endnu en skulptur af Søren Jensen, Verdens mund, opstillet samme år; den er oprindelig fra 1989.

.

Glostrup Kommune har i mange år prioriteret kunst i byrummet og offentlige institutioner højt. Også boligselskaberne har valgt at udsmykke bygninger og udendørs arealer. Kommunen er derfor præget af en række skulpturer og udsmykninger. Glostrup Kunstforening har eksempelvis 8‑10 årlige udstillinger med anerkendte danske kunstnere i Glostrup Fritidscenter. Tidligere udstillere har bl.a. været Bjørn Nørgaard og Kathrine Ærtebjerg.

Kunstnere

En håndfuld kunstnere har gennem tiden boet i Glostrup Kommune i kortere eller længere perioder. Billedhuggeren og sølvsmeden Just Andersen flyttede til Glostrup i 1936 og boede der de sidste syv år af sit liv. Flere af hans tinværker findes i Byhistorisk Hus. Billedhuggeren Jørgen Windfeld-Schmidt flyttede i 1920 til Glostrup, hvor han boede til sin død i 1952. I parken foran Glostrup Kirke står et af hans store krucifikser fra 1942, og på hans gravsted på Glostrup Søndre Kirkegård er opsat et af hans mindre krucifikser.

Kunst i det offentlige rum

I området omkring Glostrup Station står flere skulpturer af danske kunstnere, heriblandt Glostrups ældste udsmykning i byrummet: Drikkekumme i Rådhusparken af Johan og Fritz Schannong. Den blev opsat i 1888 af bryggeren fra Glostrup Bryggeri.

I slutningen af 1990’erne blev den nye del af Rådhusparken anlagt, og Søren Jensens skulpturinstallationer Verdens hånd og Verdens mund blev opstillet i parken i 2001. I 2007 blev endnu en skulptur opsat i Rådhusparken: skulpturen Overgang af Jesper Rasmussen. Ideen bag Overgang er, at den skal skabe forbindelse mellem den nye og den gamle del af Glostrup Rådhus.

I den gamle del af Rådhusparken finder man Lykken fra 1973 af Anders Tinsbo samt Mogens Bøggilds skulptur To søstre i leg fra 1970.

Tæt på stationen står desuden værker af Frede Troelsen, Peter Hesk Møller, Paul Ranslet og Walter Dusenbery.

Blandt de kunstnere, som er repræsenteret flere steder i byen, er Erik Heide. I skolegården på Glostrup Skole, Skovvang, står granitskulpturen Stor Stenfugl opsat i 1987. I 2014 fik det nye boligområde Hvissinge Øst en skulptur af Heide, Ved en sten, som blev valgt af borgerne i området. Den består af en 13 tons tung sodalitsten, en mand af støbejern og en granitbænk med fårehoved.

Flere offentlige bygninger huser malerier af danske og udenlandske kunstnere, bl.a. kunstnere fra Glostrups lettiske venskabsby Talsi.

I 1990 blev Glostrup Svømmehal udsmykket af Erik Hagens. Hver af bassinets baner har sit eget karakteristiske motiv, bl.a. af en mand, der springer ud på det dybe vand, og en kvinde med et hjerte. Værkets farver komplementerer farvesammensætningen i svømmehallens fritlagte loftskonstruktion, som blev udført af Kai Lindemann og Bent Karl Jacobsen.

Da rådhuset blev udvidet i 2004, blev Mogens Hoff valgt til at udsmykke foyeren med to store værker: Morgenhul og Aftenhul. Hoff har også malet det ene borgmesterportræt i byrådssalen, hvor også borgmesterportrætter malet af bl.a. Kai Lindemann og Viggo Kragh-Hansen hænger.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Glostrup Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker

Se alle artikler om Billedkunst