Glostrup Kommune ligger 11 km vest for København og er en tæt bebygget forstadskommune. Det oprindelige landskab ligger de fleste steder gemt under den omfattende bebyggelse og infrastruktur, men i Vestskoven og i kommunens parker kan man stadig se omridset af den slette af kompakt moræneler, som is og smeltevand efterlod efter sidste istid.
Faktaboks
- Areal
- 13,3 km²
- Højeste punkt
- 39,8 m.o.h. (Oxbjerget)
- Kystlinje
- 0 km
- Region
- Hovedstaden
- Stift
- Helsingør
- Provsti
- Glostrup
- Antal sogne
- 1
- Befolkningsudvikling
- 11.731 personer (1950), 19.573 personer (1980), 22.663 personer (2018)
- Befolkningstæthed i kommunen
- 1.704 personer/km² (2018)
- Befolkningstæthed i Danmark
- 135 personer/km² (2018)
- Gennemsnitsalder i kommunen
- 41,2 år (2018)
- Gennemsnitsalder i Danmark
- 41,5 år (2018)
- A-skattepligtig indkomst, gennemsnit pr. person i kommunen
- 290.645 kr. (2017)
- A-skattepligtig indkomst, gennemsnit pr. person i Danmark
- 277.182 kr. (2017)
- Hjemmeside
Byggeriet i kommunen tog fart allerede i 1800-tallet pga. Københavns udbygning, og de fleste af sporene efter oldtidens befolkning ligger under asfalt og byggeri. De tidligste fund er efterladt af stenalderjægere ved Ejby Mose ca. 4500 f.Kr., hvor udgravningen af en boplads har afsløret bl.a. kerneøkser og tværpile.
Den nuværende Glostrup Kommune har i store træk samme grænser som det middelalderlige Glostrup Sogn, der omfattede de mellemstore landsbyer Hvissinge, Glostrup og Ejby (samt Avedøre, der siden 1974 har hørt under Hvidovre Kommune). Man ved kun lidt om middelalderbefolkningens udvikling i området, men der har formentlig været et fald i indbyggertallet pga. den sorte død. Den senmiddelalderlige ombygning af Glostrup Kirke, hvor skibet blev forlænget mod øst, og der blev rejst et tårn mod vest, kan være et resultat af den ressourcefrigørelse, pesten medførte. Kommunens anden kirke, Østervangkirken, er fra 1970 og er den første rundkirke bygget i Danmark siden middelalderen.
I 1847 blev Danmarks første jernbane etableret mellem København og Roskilde med station i Glostrup, og i 1907 blev Hovedvejen – den senere Roskilde Landevej – brolagt. Begge dele bidrog til at tiltrække en lang række virksomheder, bl.a. Glostrup Bryggeri, Hjalmar Hartmanns Frølager, Den Danske Traadvarefabrik, Premier Is og Paul Bergsøe & Søn. I dag er de fleste af de gamle industribygninger revet ned, og nye er kommet til, bl.a. Motorola ved Glostrup Station og Kopenhagen Fur i Hvissinge. De 1.066 indbyggere, det nuværende kommuneareal havde i 1850, var i det spirende velfærdssamfund i 1965 steget til 21.757, hvor kommunens befolkningstal toppede midlertidigt.
Glostrup Hospital (i dag Rigshospitalet Glostrup), der blev indviet i 1958, blev en af efterkrigstidens vigtigste arbejdspladser. Det er fortsat den største i kommunen, som også rummer den største afdeling under Region Hovedstaden Psykiatri og andre store offentlige arbejdspladser. Retten i Glostrup er Danmarks næststørste byret.
Kommunens store arbejdspladser er i høj grad baseret på arbejdskraft, der pendler ind fra andre kommuner. Den gode infrastruktur er en vigtig forklaring på evnen til at tiltrække virksomheder og arbejdskraft. De fire stationer, som Glostrup får på den nye letbane fra 2025, vil lette adgangen til de nye arbejdspladser og styrke kommunens rolle som trafikknudepunkt.
Ved Strukturreformen i 2007 fortsatte Glostrup Kommune uændret, men blev efter reformen en af landets mindre kommuner. Venstre og Socialdemokratiet kæmper om det politiske overtag.
Relativt meget skov, 301 ha, dækker 23 % af kommunens areal. Heraf udgør Vestskoven, der adskiller Ejby fra de sammenvoksede Glostrup og Hvissinge, 250 ha. Alle bydele har adgang til grønne områder, og der er planer om at udbygge stinettet og udvikle grønne bykiler i Ejbyområdet og langs Nordre Ringvej. Vestskoven og Harrestrup Å er udpeget som spredningskorridorer, og der er planlagt genopretning af drænede vådområder ved Harrestrup Å og Bymose Rende. Glostrup Kommunes ca. 1.600 kolonihaver er omfattet af en lokalplan med fokus på bevaring.
Kommunen har ca. 100 foreninger, herunder Glostrup Kunstforening, der står for otte årlige udstillinger med anerkendte danske kunstnere i Glostrup Fritidscenter. Kunsten i det offentlige rum er højt prioriteret, og flere boligselskaber har også valgt at udsmykke bygninger og arealerne omkring dem. Blandt de kunstnere, som er repræsenteret flere steder i byen, er Erik Heide, med bl.a. Ved en sten, som står i boligområdet Hvissinge Øst, og granitskulpturen Stor Stenfugl, der siden 1987 har prydet skolegården på Glostrup Skole, Skovvang. I Rådhusparken, hvor bl.a. den gamle bryggervilla fra Glostrup Bryggeri er en integreret del af Glostrup Rådhus, står kommunens ældste udsmykning i byrummet: Drikkekumme af Johan og Fritz Schannong. Den blev i 1888 opsat af bryggeren ved Glostrup Bryggeri og vidner om bryggeriets storhedstid.