De bygningsarkitektoniske træk på landet i Vesthimmerlands Kommune har forskellige særkender: I den østlige del af egnen knytter byggeskikken sig til den østjyske tradition, og i den vestlige del af Himmerland kan der i dag stadig ses træk fra den nordjyske byggeskik.

På herregården Hessel lidt uden for Hvalpsund findes en højremslade fra 1600-tallet med en højremskonstruktion, der er kendetegnende for den ældre byggeskik på landet i Nordjylland. Hessel, der i dag er landbrugsmuseum, er en firlænget gård fra 1700- og 1800-tallet med tækket tag. I Vesthimmerland er de ældre gårde, både på landet og i landsbyerne, forholdsvis store og ofte firlængede med fritliggende stuehus og stald- og ladebygninger omkring gårdspladsen. Mange af bygningerne er fornyede i 1900-tallet, men den traditionelle placering ses fx i landsbyen Vesterbølle, mens landsbyen Alstrup har flere eksempler på ældre længehuse, der er tækket med strå.

Udskudshuset har været tilstedeværende i den vestlige del af Østhimmerland langs Limfjorden, hvorimod det ikke er kendt langs egnen ud mod Kattegat. Særligt for egnen har været placeringen af såkaldte vindroser, mangebladede vindmøller især brugt til oppumpning af vand, midt på gårdspladsen.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Vesthimmerlands Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byggeskik