Muslingelaugets oldermænd sidder traditionen tro klar til at tage imod årets muslingehøst til Muslingehøstfesten. Muslingerne koges i øl og prøvesmages af oldermændene, der slår på klokken to gange, når kvaliteten af årets høst er godkendt. Muslingerne fragtes derefter med hestevogn til Østerbrogade, hvor de bliver tilberedt på forskellige måder, og alle har mulighed for at smage.
.

Myten om Himmerland som kimbrernes oprindelige hjemland præger stadig Vesthimmerlands Kommune. Således hedder Aars’ årlige byfest Kimbrerfesten, og den lokale kro Kimbrer Kroen.

I Aalestrup danner det kommunale kulturcenter Knabergaarden rammen om kulturelle aktiviteter. Navnet er taget fra Rinds Herreds Krønike skrevet af herredsskriveren Christen Sørensen Testrup i 1730’erne. Knaberne var velstående selvejerbønder på Aalestrupegnen i midten af 1500-tallet, der mistede deres gods som følge af tilslutningen til oprørslederen Skipper Clement. Forfatteren Thit Jensen har skrevet knaberne ind i sine historiske romaner Af blod er du kommet (1928) og Drotten (1943). Ud over Knabergaarden lægger knaberne også navn til Aalestrups årlige byfest Knaberfesten.

Nordøst for Hvalpsund ligger Brudekilden. Sagnet om Brudekilden blev indsendt til folkemindesamleren Evald Tang Kristensen og udgivet i Jyske Folkeminder III i 1876. Ifølge sagnet skulle en trold have den første brud, der blev viet i Fovlum Kirke, mod at han ikke forstyrrede kirkebyggeriet. Trolden hentede sin brud og trak hende med ned i jorden, og på dette sted opstod Brudekilden.

Trolde var også på spil i dannelsen af Liv Tap og Rønbjerg. Her fortæller sagnet, at der engang boede en trold på Livø og en troldkælling lige overfor på fastlandet, som gerne ville være sammen. De aftalte, at de en bestemt morgen skulle tage al den jord, de kunne bære, og gå imod hinanden fra hver sin side og lægge jorden foran sig. Den aftalte morgen var der imidlertid en tæt tåge, og trolden kunne ikke se fastlandet. Men så hørte den en byhyrde tude i sit hyrdehorn og troede, det var Næsby-byhyrden. Trolden gik efter lyden, men det var byhyrden fra Ertebølle, trolden hørte, hvorfor den gik i den forkerte retning, og Liv Tap blev dannet. Troldkællingen kunne heller ikke se Livø for tågen og blev stående med sit forklæde fuldt af jord. Da tågen lettede, og hun så, at trolden var gået forkert, tømte hun sit forklæde lige foran sig og dannede derved Rønbjerg.

Æbleskiver kendes tilbage fra middelalderen, hvor de blev lavet af skivede æbler dyppet i dej og stegt på en pande. Fra 1700-tallets begyndelse begyndte man at lave skiverne i særlige æbleskivepander. På skovpavillonen Skivum Krat i Sønderup Ådal har man taget den gamle ret til sig og holder æbleskiveaften. Skovpavillonen åbnede i 1875 som et sted, hvor lokalbefolkningen mødtes til bal og udflugter om sommeren, og der har formentlig været æbleskiveaften på stedet siden 1950'erne.

I Løgstør går startskuddet hvert år til Limfjorden Rundt, Nordens største træskibsregatta, i uge 37. I den forbindelse arrangerer Limfjordsmuseet Maritim Festival. Løgstør danner også ramme om Muslingefestivalen og Muslingehøstfesten. På Vitskøl Kloster er der Middelalderdage i den første weekend af efterårsferien.

Siden 2015 har juni været kulturarvsmåned i Vesthimmerland, hvor lokale foreninger og institutioner tilbyder forskellige arrangementer med fokus på den lokale kulturarv.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Vesthimmerlands Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Dagliglivsfortællinger

Se alle artikler om Traditioner og fortællinger