Indre Missions sommermøder i Ertebølle, de såkaldte Ertebøllemøder, kunne tiltrække flere tusinde mennesker sidst i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.
.

Vesthimmerlands Kommune består af Vesthimmerlands Provsti med 38 sogne, 16 pastorater, 18 sognepræster og 33 menighedsråd. 86,6 % af befolkningen er medlemmer af den danske folkekirke mod 75,9 % på landsplan (2017).

Sidst i 1800-tallet var Vesthimmerland kun sparsomt præget af vækkelserne. Der blev oprettet flere højskoler og frimenigheder som et modstykke til den generelt konservative kristendoms- og livsindstilling, der prægede Danmark på det tidspunkt.

Centralt for de grundtvigianske vækkelser stod Anders Laursen. Han var medlem af Indre Mission, men forlod bevægelsen i 1871 og oprettede to år efter en højskole i Lundby, som blev centrum for grundtvigianismen i Himmerland.

Højskolen begyndte at afholde gudstjenester fra 1883, men i 1889 måtte højskolen lukke, da den mistede sin statsstøtte. Da Hobro-Løgstør-banen åbnede, flyttede de gudstjenester, der havde været holdt i Lundby, til Haubro-Søttrup Friskole ved Hornum Station under navnet Søttrup Frimenighed. I 1904 blev der opført en frimenighedskirke.

Løgstør Frimenighed blev dannet i 1884 og holdt gudstjeneste i Petrea Petersens private hjem, der i 1884 fik bygget en kirkesal til huset. I 1925 opførte arkitekt Ivar Bentsen en kirkebygning for frimenigheden i Løgstør. Vesthimmerlands Frimenighed består af de to kredse.

Indre Mission mødtes til de såkaldte Ertebøllemøder, der begyndte i 1885 på Ertebølle Bjerg. I 1894 blev antallet af deltagere anslået til 3.000. Fra 1970’erne begyndte fremmødet at dale, og fra 1990 blev mødet flyttet til Strandby, hvor det sidste møde blev afholdt i 1996. Indre Mission opførte en lang række missionshuse, hvoraf nogle endnu er aktive. Missionshuset Kedron i Hornum (opført 1922) lukkede dog i 2009, mens Aalestrup Missionshus (opført 1896, ombygget 1958) stadig er aktivt.

Baptistkirken i Oudrup ved Vindblæs blev dannet i 1899. På baggrund af et lokalt initiativ blev Frikirken i Aars oprettet i 1989. Jehovas Vidner har rigssal i Aars og Løgstør.

Borremose Ungdomsskole åbnede i 1962 på initiativ af Indre Mission, KFUM/KFUK og FDF. Dens formål var på kirkens grund at fremme ungdommens dygtiggørelse og at virke for kristen modenhed. Skolen blev tegnet af arkitekterne K. Hylling Larsen og Børge Ruby fra Aalborg.

Den nuværende Farsø Efterskole åbnede i 1997 efter i en årrække at have været højskole. Efterskolen har baggrund i en række folkekirkelige børne- og ungdomsorganisationer, herunder FDF og KFUM/KFUK samt Y’s Men-klubberne i Himmerland. Vesterbølle Efterskole blev grundlagt i 1983, da KFUM/KFUK’s organisationer støttede oprettelsen af en ungdomsskole. Ranum Efterskole College åbnede i 2004 i det tidligere seminarium.

I Løgstør ligger det eneste mødested for mandæere i Danmark. Mandæerne er et mellemøstligt trossamfund, som har rødder i Irak og Iran og kendes fra 100-tallet. I Gedsted er der et veletableret tibetansk-buddhistisk center, Karma Shedrup Choeling, grundlagt af Foreningen Stupa (Karma Kagyu Buddhistisk Sangha) og godkendt som trossamfund i 2012.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Vesthimmerlands Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Religion og trossamfund

Eksterne links