Faktaboks

Cai-Ulrich von Platen
Født
6. august 1955, København
Titel
Billedhugger, maler
Virkested
Danmark

Biografi

Cai-Ulrich von Platen organiserede sammen med andre elever efter førstedelen på Kunstakademiet en afdeling uden professor som alternativ til den herskende undervisning og er siden indgået i mange arbejds- og udstillingsfælleskaber. Efter studietiden blev han del af Værkstedet sammen med Ole Broager, Niels Erik Jensen, Hanne Lise Thomsen og Eva Öhrling. I 1983 var han medstifter af udstillingsstedet Kongo, siden samarbejdede han med Christian Skeel og Morten Skriver, og i 1991 tog han sammen med Kerstin Bergendal og Jørgen Carlo Larsen initiativ til projekt Tapko. Udstillingen Portræt af en gade var en solidarisk reportage fra kunstnerens eget nærmiljø på Nørrebro. Impulser fra det tyske, vilde maleri og især fra den italienske transavantgarde førte fra 1981 til et mere frit og expressivt udtryk, hvor det personlige og det ironisk distancerede driver et ofte uigennemskueligt vekselspil. Fra slutningen af 1980erne mærkes indflydelse fra surrealismen, ikke mindst i værkerne Ja og Ja-Ja. P. henter stoffet, historien, fra det underbevidste, hvilket giver billederne en drømmeagtig og poetisk dimension, som understøttes af farve og komposition. De installationer, P. har skabt gennem årene, materialiserer billedernes verden. Kan installationerne således ses i forlængelse af maleriet, udgør skulpturerne med den klare arkitekturinspiration et kapitel for sig.

Genealogi

Platen-Hallermund, Cai-Ulrich von, *1955, maler og billedhugger. *6.8.1955 i Kbh. Forældre: Ark. Bent Aage Georg von P.-H. og Jytte Dan Barsøe. Samliv fra 1977 med Regitze Elisabeth Munck, *27.5.1952 i Kbh., ?28.11.1994 på Fr.berg., datter af økonom Jørgen M. og psykolog Kirsten Roelsgaard.

Uddannelse

Glyptoteket (Erling Frederiksen) 1972-73; Kunstakad. Kbh. (Sven Dalsgaard, Freddie A. Lerche, Gunnar Aagaard Andersen) 1973- 78.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om billedkunst

Se alle kunstnerbiografier

Eksterne links