Den Blå Planet, der blev indviet i 2013, er et af Nordeuropas største akvarier med omfattende formidling og oplevelsestilbud. Bygningen er inspireret af en strømhvirvel og er tegnet af 3XN. Oprindelig lå Danmarks Akvarium i Charlottenlund, men kravene til plads og oplevelser gjorde en flytning nødvendig.
.

I 1939 åbnede Danmarks Akvarium i Charlottenlund som landets første offentlige akvarium. Selv om akvariet blev udvidet med to nye afdelinger i 1974 og en café i 1990, blev pladsen efterhånden for trang, og der opstod et behov for mere moderne faciliteter. Da de gamle bygninger var fredede, var en større ombygning dog ikke mulig. Løsningen blev at opføre et nyt akvarium mellem Kastrup Strandpark og Øresundsmotorvejen i Tårnby Kommune.

Den nye bygning, som er tegnet af arkitektfirmaet 3XN, er inspireret af en strømhvirvel, hvor indgangen ligger i strømmens centrum. Bygningen ligger ud til Øresund og er omgivet af et spejlbassin, så den har vand til alle sider. Akvariet skiftede navn til Den Blå Planet i forbindelse med flytningen. Den Blå Planet blev indviet af Margrethe 2. og prins Henrik d. 21. marts 2013 og åbnede for offentligheden dagen efter.

I dag huser Den Blå Planet 53 akvarier med i alt syv mio. liter vand og tusindvis af forskellige fisk og havdyr. Akvariet er en erhvervsdrivende fond, som i 2017 havde 96 ansatte, svarende til 57 årsværk, og et samlet besøgstal på 552.983.

I Den Blå Planets 16 m lange koralrevsakvarium lever kirurgfisk, kejserfisk, jomfrufisk, klovnfisk og næsehornsfisk sammen med søanemoner og levende koraller. Siden akvariets åbning har der været problemer med at få korallerne til at trives, men efter flere års forsøg er korallerne i dag kommet sig så meget, at de begynder at brede sig ud over akvariets betondekorationer.

.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Tårnby Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv