Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1813171
Sted- og lokalitetsnummer
140603-74
Anlæg
Forsvarsvold, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.); Tro og tradition, uspec undergruppe, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Sb.nr.: Gl. sb. 74(B) TREVOLDEN. Mindesmærket er beliggende på et areal, der strækker sig fra bakkeranden mod syd til ud i Gloudal mod nord, og 74 fod bred fra øst til vest og 590 fod lang fra syd til nord.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAngiveligt voldsted. Uvis anlægstype, dog muligvis hulvejssystem. Anlægget består af to parallelle grøfter med mellemliggende "vold" samt Ø herfra et bredt, reguleret plateau, adskilt fra nærmeste grøft af tilsvarende "vold". Vestligste grøft indtil ½ m dyb under terræn i V uden for anlægget. Top af vestligste "vold" identisk med terrænniveau i V. Østligste grøft med samme bundniveau som vestlige. Top af østlige "vold" indtil ½ m over terræn i V. Den regulerede flade i Ø ligger ½ m under terræn i V. Vestligste "volds" "krone" ligger 5 m Ø for vestlige grøfts vestlige kant. Afstanden fra vestlige til østlige "voldkrone" er 7 m. Det regulerede parti i Ø er 17 m bredt med vestgrænse 15 m fra vestligste grøfts vestkant. (Dimensionerne varierer noget. De angivne mål er taget 30 m N for anlæggets sydligste punkt). Bevokset med spredte løvtræer i "grave" og på "volde". Iøvrigt græsklædt. Ingen træer på den regulerede øst-flade. Østfladen anvendes vistnok som driftsvej for kreaturer. Granit-M.S. er herved væltet og er nu henlagt på siden af østlige "vold" nær S-enden. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig, og iøvrigt ikke umiddelbart forståeligt objekt. Offentligt tilgængelig i privat skov. Parkeringsmulighed på P-plads ved amtsvej i Ø. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
1990
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bredden øst-vest = 74 fod (jf. fredningsteksten) = 23 m. Længden N-S = 590 fod (jf. fredningsteksten) = 183 m. Fortidsmindet er bevokset med træer og krat.

Forsvarsvold

En forsvarsvold er en række af lave, langstrakte volde med tilhørende voldgrave. Forsvarsvolde findes rundt om i Danmark, overvejende i Jylland. Kun få er arkæologisk undersøgt og endnu færre dateret. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links