Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1813112
Sted- og lokalitetsnummer
140603-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 7/3 1932 v. G.I. (1 m omkring stenen). Nyt tinglysningsdokument 7/6 1949. "Rishøj". Græsklædt høj i ager. Højde 2,50 m, grundflade 9 x 14 m. Stærkt forgravet over hele overfladen undtagen vistnok SV.-side og SØ.-fod. Mange steder i den ødelagte overflade ses større og mindre sten. På højtoppen Geodætisk Instituts målesten.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1932
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorTværmål fejlvurderet på blåt kort. Iøvrigt som beskrevet. GI-sten dog ikke synlig, men kan være overgroet. Græsklædt. Fritliggende i ager på udsparet, græsklædt parti i sydlig tilslutning til højen, herpå en del mellemstore til store sten i afstand af højfod. ** Seværdighedsforklaring ** Nogenlunde seværdig høj. Ikke offentligt tilgængelig og kun med besvær synlig fra offentlig vej i S. Bevoksning: 1989: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. GI målesten ses ikke (er evt. groet til). Græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links