Der laves mad over bål på Naturcenter Harrild Hede. Naturcenteret, der ligger i den sydlige ende af Harrild Hede, ved Harrild Vandmølle, Holtum Å, åbnede i foråret 2013. Centeret blev til i et samarbejde mellem Naturstyrelsen Midtjylland og Ikast-Brande Kommune.
.
I den blomstrende hedelyng på Harrild Hede plukkes der tyttebær. Omkring år 1800 var tyttebær en vigtig jysk handelsvare, men i dag samles de mest for hyggens og det velsmagende syltetøjs skyld.
.

De vidtstrakte naturområder i Ikast-Brande Kommune giver gode muligheder for friluftsliv. På stierne i plantagerne og de fredede områder, ikke mindst på Harrild Hede, kan man vandre i et landskab, hvor man sjældent ser sliddet fra de fødder, som har gået der før ens egne. Brande har desuden en Hjertesti på 7 km, mens man i Nørre Snede kan vælge mellem to Hjertestier på hhv. 3 og 7 km. I samarbejde mellem Ikast-Brande Kommune, Fodslaw og Brande Motion er der ved Brande anlagt en 18 km lang motionsrute af form som et ottetal, mens den tidligere jernbane, som gik gennem Blåhøj, Brande, Ejstrupholm og Hampen, i dag er omdannet til naturstien »Den Skæve Bane«. Såvel motionsruten ved Brande som »Den Skæve Bane« kan også tilbagelægges på cykel. Det gælder også Hærvejen, som går gennem Palsgård Skov, Nørre Snede og Nedergård Skov. Cyklister kan bl.a. også benytte den regionale cykelrute mellem Brande og Horsens, hvoraf ca. 25 km løber gennem Ikast-Brande Kommune. For mountainbikere er der spor ved bl.a. Ejstrupholm og Ikast samt i Gludsted og Skelhøj Plantager.

I Hampen Sø kan man bade fra de to sandstrande på hhv. vest- og nordsiden af søen, og i Skjern Å fra udløbet af Rørbæk Sø er der mulighed for at ro i kano. Ønsker man at overnatte i naturen, rummer kommunen også en del sheltere og teltpladser, bl.a. langs Skjern Å og ved Naturcenter Harrild Hede.

Naturformidling og -vejledning i kommunen er koncentreret i Naturcenter Harrild Hede, som ud over primitive overnatningsmuligheder også har bl.a. udstilling, opholds- og grillrum, skovlegeplads, naturfitness og to handicapstier.

Der er et væld af stier omkring de fleste større byer. Eksempelvis har Engesvang Kløverstier, som udgår fra centrum af Engesvang, og i Klovborg er der spor i landskabet på hhv. 2,4, 3,6 og 5,7 km.

Videre læsning

Læs mere om Natur- og landskabsforvaltning i Ikast-Brande Kommune

Se alle artikler om Friluftsliv