stenen set fra nordøst
.
stenen set fra øst
.
stenen set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4311254
Sted- og lokalitetsnummer
230302-368
Anlæg
Genforeningssten, Nyere tid (dateret 1920 e.Kr. - 1920 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 4311:254 Mindesmærke. Genforeningsstenen er 90 x 62 x 26 cm stor og står på en ca. 40 cm høj sokkel opmuret af mindre natursten. På forsiden er indhugget følgende inskription med sortmalede versaler: MINDE OM GENFORENINGEN DEN 11. JULI 1920 ATTER DET SKILTE BØIER SIG SAMMEN I nskriptionen kan opmales i samme omfang, farve og typografi som hidtil.

Undersøgelseshistorie

2018
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenAfventer data
2018
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst: 90x62x26 cm stor grenforeningssten stående på ca. 40 cm høj sokkel opmuret af mindre natursten. På forsiden er indhugget sortmalede versaler: MINDE OM GENFORENINGEN DEN 11. JULI 1920 ATTER DET SKILTE BØIER SIG SAMMEN historik: Stenen er rejst af Marie og Jens Nissen, gårdens daværende ejere, på privat initiativ og bekostning. Stenen står til venstre for porten ind til gården ud mod vejen.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Genforeningssten

Genforeningen skabte en stor glæde, der kom til udtryk i talrige mindesmærker rejst rundt i hele landet. De fleste er rejst af sogneråd eller lokale foreninger og består af store kampesten med indskrifter som ”Til minde om Genforeningen 1920”. Ofte blev der også rejst flagstænger ved mindesmærkerne, der blev festligt indviet med sange, taler og deltagelse af lokale veteraner fra krigen i 1864. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links