Befolkningsudviklingen i Havdrup 1921‑2021. Byen var 1981‑98 opført under hovedstadsområdet.
.
Havdrup bymidte har fået et ansigtsløft, bl.a. er Hovedgaden blevet lukket for trafik mellem Møllemarken og Skovvej, og stationspladsen er blevet bundet sammen med centergaden. Der er også blevet mere plads til de bløde trafikanter, og ikke mindst har vovehalse fået plads på den nye skaterbane. Omdannelsen er tegnet af Møller & Grønborg (i dag: LYTT Architecture) og blev indviet i december 2020.
.
Befolkning og areal i Solrød Kommunes byer med mindst 200 indbyggere (2021). Havdrup*: En ganske lille del ligger i Roskilde Kommune, resten i Solrød Kommune. Lille Skensved**: En lille del ligger i Solrød Kommune, resten i Køge Kommune. Denne del i Solrød kaldtes også tidligere Navrbjerg, men er nu vokset sammen med Lille Skensved.
.

Havdrup har en befolkning på 4.396, hvilket udgør knap 20 % af kommunens indbyggere, og et areal på 2,2 km2. Byen er en boligby ca. 12 km sydøst for Roskilde med en stor pendlerbefolkning. Da den i 1870 fik station på jernbanen Roskilde-Køge-Næstved-Masnedsund, blev den anlagt på den udtørrede Ulvemose ca. 3 km sydvest for landsbyen af samme navn, nu kaldet Gammel Havdrup, hvor kirken ligger. Bebyggelsen udviklede sig indtil midten af 1900-tallet mellem Hovedgaden og banen og langs udfaldsvejene Sallevvej, Skolevej og Skovvej. Op til årtusindskiftet er der anlagt parcelhuskvarterer med stisystemer mellem Tykmosevej i syd og industriområdet mod nord, så byen nu udgør et sammenhængende hele. Forretningsområdet ligger på Stationspladsen og i Hovedgaden, hvor der er indkøbsmuligheder.

Stednavnets betydning

Stednavnet Havdrup er tidligst nævnt *1265 (afskrift fra begyndelsen af 1300-tallet) i formen Havertorp. Originalformen Hawæthorp er fra 1349, og yngre belæg er fx 1501 Hawrderop, 1567 Haurdrup. Matriklen 1688 har formen Haudrup. Forleddet er sandsynligst mandsnavnet gammeldansk Hāwarth, selv om dette navn i Danmark ellers kun forekommer sagnhistorisk. Efterleddet er substantivet gammeldansk thorp »udflytterbebyggelse«. Stednavnets betydning er »Hāwarths udflytterbebyggelse«.

Mere om stednavne i kommune

Det centrale Havdrup, 2020. Kortudsnittet viser Stationspladsen med den oprindelige station fra 1870, Havdrup Skole og Idrætscenter ved Skolevej samt Havdrup Sognehus på Bistrupvang. De udbredte parcelhusarealer ses både øst og vest for banen. Det store grønne område med Syv Høje Stien ses lidt mod øst.

.

Videre læsning

Læs mere om byer i Solrød Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Byer