Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1325-1350 (1275-1375 Tidlig gotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Fødslen, Besøgelsen og Bebudelsen.
.
Dommedag.
.

Kalkmalerierne i Østerlars Kirke forestiller scener fra det nye testamente, Jesu barndomshistorie, Dommedag, kirkelige handlinger, bøn og aflad. Malerierne viser Djævelen (Satan), Elisabeth (Johannes Døbers mor), Gabriel (Ærkeengel), Johannes (Apostel), Kristus/Jesus (Guds søn), Maria (Jesu moder), Matthæus (Apostel), Peter (Apostel), Josef (Marias trolovede/mand), fabelvæsener og fantasivæsener og engle. Derudover indeholder kalkmalerierne strøornamenter, planteornamentik borter, andre borter og arkitektur. De ornamentale detaljer viser motiverne blomst (stilistisk), ranke og blad, bånd og stjerne.

Kalkmalerierne er særdeles bevaringsværdige. Udsmykningen på rundkirkens midtpille er kun delvis bevaret, men er grundet maleriernes høje kvalitet og motivrigdom særdeles bevaringsværdige. Dommedagsfremstillingen er usædvanlig personrig, specielt den siddende djævel i Helvedesgabet er frygtindgydende. Smertensmanden med præster eller munke lige nedenfor gengiver muligvis en kirkelig handling.

Kalkmalerierne på rundkirkens midterpille er i en tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Rundkirken er opført omkring midten af 1100-tallet med kor, apsis, rundskib og samtidige hvælvinger. Byggeriet er udført i rå og kløvede kampesten og med kalksten anvendt især i detaljerne. Kor og skib har en skråkantsokkel ligeledes i kalksten. Kirkens rundskib er i tre etager. Korhvælvningen er nærmest kuppelformet mens skibet har et ringformet tøndehvælv omkring en midtarkade med et overhvælvet rum indeni. Våbenhuset i syd, også af kampesten, er en senere tilføjelse, der er helt ombygget 1870, men kan dog i sin kerne være senmiddelalderligt. Det er rejst i kampesten og uden sokkel. Kirken er hvidkalket bortset fra apsiden, der står i blank mur.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Bornholms Regionskommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links