Ribbekryds.

.

Ornamental udsmykning på ribber og langs bue samt passerrosetter i kapperne.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor og hovedskib. Malerierne er dateret til 1470-1500 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af Dalbyovreværkstedet (o. 1470-1500) og et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Dalbyovre Kirke forestiller bomærker. Derudover indeholder kalkmalerierne andre ornamenter, geometriske borter, topornamenter, planteornamentik borter og andre borter. De ornamentale detaljer viser motiverne sparre, passerroset, træ, busk, cirkel, firkant, rombe, trekant, blomst (stilistisk), cirkelslag, bueslag, krabbeblad og Beslagværk og kartouche.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. I skibets to hvælv er en sengotisk ornamental udsmykning tilsvarende i flere kirker mellem Mariager Fjord og Randers Fjord. Derudover har korbuen en enkel formentlig samtidig udsmykning.

Malerierne på korbuen og i skibets hvælv er i en generelt set tilfredsstillende bevaringstilstand trods større misfarvninger på korbuen og mindre sætningsrevner langs skibets hvælvs skjoldbuer.

Kirken

Dalbyovre Kirkes romanske kor og skib er rejst i granitkvadre på skråkantsokkel. Koret har sengotisk krydshvælv, mens skibets to ligeledes sengotiske hvælv er ottedelte. Korbuen er muligvis udvidet. Vesttårnet er samtidig med overhvælvingen af skibet opført i munkesten med genanvendte granitkvadre i de nederste skifter. Tårnet, der har krydshvælv, blev i 1800-tallet i vidt omfang skalmuret. Det nuværende sydvendte våbenhus i rød tegl afløste i 1800-tallet et formentlig sengotisk våbenhus. Kirken står i blank mur.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Randers Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links