Ornamental udsmykning på ribber og langs bue.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor, hovedskib og tårn. Malerierne er dateret til 1475-1525 (1475-1550 Sengotik). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Passerrosetter på tårnbuen.

.

Kalkmalerierne i Gødvad Kirke forestiller indskrifter og andre personer og figurer. Derudover indeholder kalkmalerierne topornamenter, geometriske borter og andre ornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne sparre, cirkel, firkant, rombe og trekant, passerroset og bånd.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Enkel opmalet udsmykning på korets hvælv samt fragmenter på triumfvæggen og tårnbuen, formentlig fra en anden udsmykning.

Kalkmalerierne er i en generel tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Gødvad Kirkes romanske kor og skib er opført i granitkvadre på skråkantsokkel af granit og muligvis fra første halvdel af 1100-tallet. I koret er i sengotisk tid indsat et ottedelt hvælv, og den romanske korbue er udvidet i forbindelse med overhvælvingen. Skibet har fladt loft. Vesttårnet med samtidigt krydshvælv er midt i 1400-tallet opført i genanvendt granit, kampesten og munkesten. Et sydvendt våbenhus i tegl fra 1884 har muligvis afløst et ældre gotisk. Kor og skib står i blank mur, mens tårn og våbenhus er hvidkalkede.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Silkeborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links