Kartouche omkring vindue.

.

Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1768-1772 (1740-1775 Rokoko). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kartouche omkring vindue.
.

Kalkmalerierne i Sjørslev Kirke forestiller imitationer. De ornamentale detaljer viser motiverne beslagværk og kartouche.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. De kalkmalerede indramninger af skibets fire vinduer er samtidige med skibets øvrige inventar og loftsbemaling, som danner et hele fra rokokotiden.

Kalkmalerierne er vurderet som behandlingskrævende. Dekorationen omkring vinduet på skibets sydvæg har nederst et område med pudsskader samt skader i kalk- og farvelag som følge af aktive salte. På nordvæggen under det vestlige vindue ses løbere af snavs.

Kirken

Den romanske kirkes kor og skib stod oprindelig helt i granitkvadre på profileret dobbeltsokkel. O. 1770 blev vest-, syd- og østmuren imidlertid helt skalmuret fraset de tre nederste skifter af granitkvadre. Koret har bevaret korbue og fik i sengotisk tid ottedelt hvælv. Skibet har fladt træloft. Vesttårnet er i første halvdel af 1500-tallet opført i munkesten og kampesten. Tårnet har samtidigt krydshvælv, og tårnrummet har siden 1770 fungeret som våbenhus. Kirken står i blank granit- og teglmur.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Silkeborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links