Midterroset og ribbedekoration.

.

Fakta

Malerierne er placeret i kor og hovedskib. Malerierne er dateret til 1500-1924 (1475-1550 Sengotik og 1920- Nyere tid). Malerierne er malet af Ørumværkstedet (o. 1500-1525) og et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Linnerup Kirke forestiller moraliteter, fabler og talemåder. Derudover indeholder kalkmalerierne topornamenter, andre ornamenter, geometriske borter og planteornamentik borter. De ornamentale detaljer viser motiverne sparre, krabbeblad, passerroset og bånd.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Udsmykningen er interessant ved det meget primitivt udførte Livshjul, som meget fint illustrerer, hvordan værkstedet, der normalt kun udførte udsmykninger med ornamentik, måske på opdragsgivers foranledning, lejlighedsvis kunne udføre figurer. Maleriet på triumfvæggen er udført af Johan Thomas Skovgaard i 1924, og indgår ikke i registreringen.

Malerierne i korets hvælv er i en tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Som kirken nu fremstår, er den primært et resultat af en gennemgribende ommuring og nyopførelser i anden halvdel af 1800-tallet. Skibet og vesttårnet stammer i hovedsagen fra 1866, koret fra 1880. Korets ydre er fuldkommen ommuret i teglsten. Af den middelalderlige kirke står kun tilbage korets indre med en krydshvælving fra omkring år 1500. Nybygningen af den resterende kirke blev udført i mursten, men med genanvendelse af skråkantsoklen samt af granitkvadrene i de nedre facadepartier. Kirken er helt hvidkalket.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Hedensted Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links