Fakta

Malerierne er placeret i hovedskib. Malerierne er dateret til 1588-1668 (1550-1630 Renæssance og 1620-1750 Barok). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Slangerup Kirke forestiller indskrifter. Derudover indeholder kalkmalerierne andre ornamenter. De ornamentale detaljer viser motiverne beslagværk og kartouche.

Kalkmalerierne er meget bevaringsværdige. To indskrift på skibets vestvæg. Den ældste fra 1588 fortæller om bygmesteren. Den yngste fra 1668 fortæller om et nu forsvundet kors.

Malerierne på skibets vestvæg er i en generel set tilfredsstillende bevaringstilstand.

Kirken

Slangerup Kirke består i dag af en langhusbygning og våbenhus fra 1500-tallet, mens vesttårnet fra 1400-tallet er den eneste rest af en tidligere middelalderkirke. Tårnet med samtidigt trappehus i syd er opført i munkesten iblandet enkelte hjørnekvadre og for neden med bælter af kridtsten. Det oprindelige tårnhvælv blev fornyet i 1580´erne. Langhus og våbenhus er i 1580´erne opført i rød teglsten. Våbenhusets krydshvælv samt langhusbygningens fire krydshvælv og afsluttende seksdelte hvælv mod øst er alle samtidige. Kirken står i blank mur.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Frederikssund Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links