Sankt Jørgens kamp mod dragen.
.
Stående Kristus eller Gud, Sjælevejningen sammen dragedrapet, Maria ved korsets fod. Draperi.
.

Fakta

Malerierne er placeret i kor og hovedskib. Malerierne er dateret til 1465-1589 (1375-1475 Gotik og 1550-1630 Renæssance). Malerierne er malet af et ukendt værksted.

Kalkmalerierne

Kalkmalerierne i Vadum Kirke forestiller scener fra det nye testamente og dommedag. Malerierne viser Gud (Vor Herre), Kristus/Jesus (Guds søn), Gabriel (Ærkeengel), Maria (Jesu moder), Jørgen (Helgen, ridder), fabelvæsener og fantasivæsener, indskrifter, bomærker og dyr. Derudover indeholder kalkmalerierne strøornamenter, planteornamentik borter, andre borter og draperier. De ornamentale detaljer viser motiverne omvundet bånd, omvundet stav, ranke og blad og stjerne.

Kalkmalerierne er bevaringsværdige. Kalkmalerierne, der både er fragmenterede og stærkt opmalede, er interessante ved at de til en vis grad er beslægtede med kalkmalerierne i Jetsmark og Ingstrup.

Malerierne i kor og skib er i en generelt tilfredsstillende tilstand.

Kirken

Det romanske kor og skib er udført i granitkvadre på skråkantsokkel. Korets østlige fag udgør en senmiddelalderlig korforlængelse. Vesttårnet er senmiddelalderligt og i gule mursten, men skalmuret 1776. Kapelbygningen i syd er jævnaldrende med tårnet og opført af genanvendte kvadersten og munkesten. På dette tidspunkt blev også korbuen udvidet. Både korets to hvælv og skibets stjernehvælv samt kapellets hvælv synes at datere sig til 1582 ved indskrift. Våbenhuset i nord er af nyere dato og sakristiet op ad korets nordmur er nyt. Kvadermurværket står for det meste i blank mur mens resten er hvidkalket.

Videre læsning

Læs mere om kirker i Aalborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links