mindesmærke set fra nord
.
mindesmærke set fra øst
.
engle i toppen af ligsten
.

Faktaboks

Kommune
Kolding Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
340920
Sted- og lokalitetsnummer
190107-52
Anlæg
Krigergrav, Nyere tid (dateret 1849 e.Kr. - 1974 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3409:20 Krigergrav. Gravstedet er kantet af en række af mindre marksten, og omtrent midt i det grusbelagte anlæg står selve gravstenen. Gravstenen er en utilhugget kampesten, der er ca. 80 x 58 cm stor. Ovenpå står et hvidmalet støbejernskors, og foran stenen en skråtstillet sort støbejernstavle, der er 65 x 42 x 1 cm. Tavlen har følgende inskription opmalet med hvid farve: JENS PETERSEN HORNSLET. FALDEN I KAMPEN D: 23 APRIL 1849 ------------------ DETTE MINDE REISTES D:23 APRIL 1874, 25 AARS DDAGEN EFTER HANS FALD, AF BEBOERE I SEEST SOGN OG VAABENBRÖDRENE I KOLDING. Sten og støbejernstavle er placeret oven på en ældre gravsten i sandsten, der er 180 x 118 x 8 cm stor. Gravstenen er omkranset af fire 40 cm høje granitpiller, der er indbyrdes forbundet med en kraftig metallænke.

Undersøgelseshistorie

2017
Diverse sagsbehandling - Museum SønderjyllandAfventer data
2017
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst. Utilhugget lysgrå kampesten ca. 80 x 58 cm stor med hvidmalet støbejernskors i top. Skråtstillet foran stenen står sort støbejerns tavle 65x42x1 cm med indskrift: JENS PETERSEN HORNSLET. FALDEN I KAMPEN D: 23 APRIL 1849 ------------------ DETTE MINDE REISTES D:23 APRIL 1874, 25 AARS DDAGEN EFTER HANS FALD, AF BEBOERE I SEEST SOGN OG VAABENBRÖDRENE I KOLDING. Sten og indskriftstavle er placeret oven på en gammel gravsten i lysrød sandsten 180x118x8 cm stor. Årstallet 1753 kan læses i nederste højre hjørne og øverst ses engle i hjørnerne. Mindesmærket er omgivet af fire 40 cm høje granitpiller indbyrdes forbundet med en kraftig metallænke. Det er hele er opstillet i lille grusbelagt anlæg under et stort gammelt kastanjetræ.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Krigergrav

Krigergrave er gravsteder over faldne soldater. Oftest er krigergravene sat over soldater, der faldt i kamp. I visse tilfælde har det ikke været muligt at foretage begravelse af den faldne soldat, som kan være faldet langt fra landets grænser, og derfor findes der på flere kirkegårde mindesteder over soldater, som er gravlagt langt fra hjemegnen. Krigergravene er oftest rejst over danske soldater, men kan også være sat over soldater fra fjendens side. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links