Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250949
Sted- og lokalitetsnummer
160606-309
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Langhøj, 1 x 8 m x 15 m (Ø-V). Formen er spidsoval. I top et hul, 1,5 x 3 m stort og 0,8 m dybt. Lynggroet i hede. (Ligger på "Bærbanke" den plads, der kaldes "Langbjerg" på kortet. "Bærbanke" er egnens navn for stedet.

Undersøgelseshistorie

1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLanghøj, 1 x 8 x 15 m. (Ø-V). Formen er spidsoval. I top et hul 1,5 x 3 m stort og 0,8 m dybt. Lynggroet i hede. (Ligger i "Bærbanke", den plads, der kaldes Langbjerg på kortet. "Bærbanke" er egnens navn på stedet).Matrnr. 2a Bøskov. Langhøj 1 x 8 x 15 m. (Ø-V). Formen er spidsoval. I Top Hul. Fredet. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af nærmest elliptisk grundplan. I centrum et gammelt krater som beskrevet. Ligger i tidligere hede, der nu overvejende er sprunget i græs. Fredningstextens tolkning: "langhøj", virket ikke overbevisende. Der er mere sandsynligt tale om en lav (oprindelig sikkert overpløjet) høj, afpløjet til den nuværende form. Korrekt afsætning skal være som trykt på 4 cm kort. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumLanghøj. Beliggende i lysning i skov. Bevokset med krat.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links