Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250950
Sted- og lokalitetsnummer
160606-308
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,5 x 10 m. Den sydlige halvdel bortgravet. Ligger i udkant af hede mod skelhegn i S.

Undersøgelseshistorie

1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 0,5 x 10 m. Den sydlige halvdel bortgravet. Ligger i udkant af hede mod skelhegn.Matrnr. 2a Bøskov. Høj 0,5 x 10 m. Den sydlige Halvdel bortgravet. Fredet.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, hvis centrale del i ældre tid er stærkt forgravet. Derimod giver fredningstextens angivelse af, at "den sydlige halvdel" skulle være "bortgrqravet i skel" ingen mening. Hele højens omkreds er stadig tydeligt synlig, og med en noget større diameter end angivet i fredningstext. Ligger nær bredt løvtræs-bælte (1/3) mellem ager (1/3) i N og nåletilplantning (1/3, ca. 10 år gl.) i S.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, nåle- og løvtræer samt lidt krat på nordsiden. Beliggende med ager mod syd og skov mod nord.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links