Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250948
Sted- og lokalitetsnummer
160606-252
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 10 m. N-siden noget afgravet; S-siden noget udfladet. Lynggroet i ager med skelhegn af gran.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb. 251] En lille Høj S. for Gaarden, en anden [sb. 252], stenfyldt sydligt paa Lodden i et Dige.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1 x 10 m. Nordsiden noget afgravet. Sydsiden noget udfladet. Lynggroet i ager med skelhegn af gran.Matrnr. 2a Bødskovgårde. Høj 1 x 10 m. Nordsiden noget afgravet. Sydsiden noget udfladet. Fredet.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj beliggende i læbælte (=1/3 af omgivelserne). Nordlige trediedel af højen er nu fuldstændig udpløjet i ager, resten er bevaret i læbæltet, men tæt tilgroet.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I skel mellem agre. Uregelmæssig højoverflade. Nordsiden noget afgravet som beskrevet i fredningsteksten. Bevokset med krat og løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links