Faktaboks

Kommune
Hvidovre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32301
Sted- og lokalitetsnummer
020305-6
Anlæg
Langhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenkiste, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Jordfæstegrav, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Langhøj i øst-vest, ca. 35 x 20 m, indtil 2 m høj, med to side- sten i forlængelse af hinanden af en kiste i en udgravning, 19 m fra østenden. Den ligger i en ubebygget strimmel, der mellem to grupper haver strækker sig ned til stranden. (Den kan restaure- res, omend den er slemt medtaget af gravninger).

Undersøgelseshistorie

1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLanghøj i øst-vest, ca. 35 x 20 m, indtil 2 m høj, med to sidesten i forlængelse af hinanden af en kiste i en udgravning, 19 m fra østenden. Den ligger i en ubebygget strimmel, der mellem to grupper haver strækker sig ned til stranden. (Den kan restaureres, omend den er slemt medtaget af gravninger). 388/50 = 137/53 om fredning og evt. restaurering. 1333/58: nyt forslag om restaurering. [[ = 1045/61: udgravet af NM og restaureret. Ny beskrivelse efter beretn.]].
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdgravet og restaureret.
1961
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynligt. Intet spor af kisten at se, formentlig jorddækket ved restaureringn i 1961. Bevokset med spredte, lave tjørne på topflade og ved SØ-fod. Iøvrigt græsklædt. Beliggende i velplejet plæneareal mellem villabebyggelser. Arealet gennemkrydset af asfalterede stier, der bl.a. følger højfoden højden rundt. Ved NV-fod opstillet to bænke med ryg mod højen. Herved et fredningsskilt fra NM. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. offentligt tilgængelig. Parkeringsmulighed på villaveje. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links