Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
401451
Sted- og lokalitetsnummer
090412-124
Anlæg
Langhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Marksystem, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Langdysse, 0,6 x 25 x 8 m. Orienteret NNØ-SSV. I vestsiden 2 ret store randsten tæt ved hinanden, ragende 0,3-0,5 m op. I øvrigt ingen synlige sten eller spor efter kammer.

Undersøgelseshistorie

1974
Museal besigtigelse - Fyns Oldtid - HollufgårdHøj i lille skov, 25 x 9 x 0,9 m. Enkelte randsten. Spredte sten i overfladen. I nærheden ses højryggede agre.
1976
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1989
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLangdysse. 0,6 x 25 x 8 m. Orienteret NNØ-SSV. I vestsiden 2 ret store randsten tæt ved hinanden, ragende 0,3 - 0,5 m op. I øvrigt ingen synlige sten eller spor efter kammer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links