oversigt, set fra SØ
.
oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
362328
Sted- og lokalitetsnummer
040107-35
Anlæg
Markrøse, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stendynge 0,2 x 4 m. Omspændt af en vældig trærod. Stenene er snarest at forstå som en markrydningsbunke. Fredningsvær- dig på den plads den ligger.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStendynge 0.2 x 4 m. Omspændt af en vældig Trærod. - Stenene er snarest at forstaa som en Markrydningsbunke. Fredningsværdig paa den Plads den ligger.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFlad, lav røse. Træroden er bortrådnet. I røsens Ø side er der bygget en kvadratisk ramme af nogle af de løst liggende sten i området, alle af 0,1-0,3 m størrelse (barns leg ?) ** Seværdighedsforklaring ** På bakketop, ingen underskov. Bevoksning: 1986: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Markrøse

Røse, gravhøj bygget af større og mindre sten, på svensk også kaldet rør, på engelsk cairn. Røse har vid udbredelse i tid og rum, fra stenalderens megalitgrave til bronzealderens og jernalderens høje. I Danmark findes røser især på Bornholm. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links