set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
431142
Sted- og lokalitetsnummer
230302-279
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1899 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dansk mindesten fra 1864. Sten af granit med poleret forside, 102 cm høj, 70 cm bred og 35 cm dyb. Stenen står på et fundament, der måler 90 X 45 X 60 cm. Beskrivelse anlæg: Stenen står i lille, skanseformet mindelund sammen med 4311:43 og :44, Raben nr. 23-a og 23-b. Mindelunden måler 5 x 30 m og er indhegnet med hæk bag stenene og med et hvidt forhegn foran dem. I lunden står 2 store sørgeaske. Indskrift: Guldskrift, almindelig. Bør males op. Rejst til Minde om Sekondløjtnanterne A.H.C. Saande 9. Inf.Rgt. A.V. Hansen 6. Ing.Rgt. A. Gersdorff 4. Inf.Rgt. V.C. Kemp 22. Inf.Rgt. Faldne i Kampen om Dybbøl 1864, hvis Hvilesteder ikke kendes. Beliggenhed: Mindelunden ligger 100m syd for Dybbølgade.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links