Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
431170
Sted- og lokalitetsnummer
230302-308
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1899 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dansk mindesten fra 1864. Stor sten af granit, omkranset af 9 mindre granitsten. Stenen er 110 cm høj, 70 cm bred og 30 cm dyb og har poleret forside. Den står på et betonfundament. Beskrivelse anlæg: Stenen ligger i lille anlæg, indhegnet af hæk med hvidmalet trælåge. I anlægget er et grantræ og lave enebuske. Foran stenen er en sætning af kantsten. Anlægget måler 2 x 4 m. Indskrift: Sort skrift, almindelig. Her hvile 12 tapre danske Soldater som faldt den 18.april 1864. --.-- Beliggenhed: I udstykket hjørne af have ved det sidste hus på Kolonnevej mod vest.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links