Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322567
Sted- og lokalitetsnummer
020607-94
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2014 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesten FRIHEDS MINDE OPREIST AF AASTRUPS EIER 1794 VED TANKEN OM DEN 20. IUNII 1788 Mindestenen - der er hugget af Wiedewelt - er opsat til minde om stavnsbåndets ophævelse.

Undersøgelseshistorie

2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links