Oversigt - Set fra V-SV
.
Mindestøtte - Set fra V-SV
.
Portrætrelief - Set fra V-SV
.

Faktaboks

Kommune
Dragør Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33302
Sted- og lokalitetsnummer
020309-49
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1899 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesten. En fint firkantet tilhugget sten, 78 x 78 cm i fladen og 133 cm høj. Hjørnerne er foroven forlænget med 14 cm høje og 16 cm brede kvartkugleformede ”ører”. Stenen er anbragt på en 90 x 90 x 38 cm høj sokkel. Såvel selve mindestenen som soklen er af glatpoleret granit. Det hele er anbragt på et 3 trin højt fundament. Alle trin er 25 cm høje. Det nederste måler 2,45 x 2,45 m, det midterste 1,95 x 1,95 m og det øverste 1,42 x 1,42 m. Øverst, mellem ”ørerne", ligger en bronzeegebladkrans. På VSV-siden er indlagt en bronzemedaljon, 45 cm i diameter, med portrætrelief. Herunder er indhugget: E. C. F. LØVENSKJOLD På ØNØ-siden er indhugget: FOR STIFTEREN AF DET VILDE FASANERI, DEN GAMLE BRAVE JÆGER REISTES DETTE MINDE AF HANS VENNER DEN 12. SEPT. 1862.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiMindesmærke for E. C. Løvenskjold.
2014
Museal besigtigelse - Kroppedal Museum, ArkæologiLøvenskjolds Mindestøtte Matr.: 93f, St. Magleby By, St. Magleby Beskrivelse af mindestøtten: En 78 x 78 x 133 cm høj sten, hvis hjørner foroven er forlænget med 14 cm høje og 16 cm brede kvarte, kugleformede spidser (cippus). Stenen er anbragt på en 90 x 90 x 38 cm høj sokkel. Såvel selve mindestenen som soklen er af glatpoleret granit. Det hele er anbragt på et tre trin højt fundament. Alle trin er ca. 25 cm høje. Det nederste måler 2,47 x 2,47 m, det midterste 1,95 x 1,95 m og det øverste 1,42 x 1,42 m. Øverst, mellem spidserne, har oprindelig været anbragt en bladkrans i egeløv af bronze, men kransen er væk ved tilsyn i 2014. På V-SV-siden er indlejret en bronzemedaljon, 45 cm i diameter, med portrætrelief af hr. Løvenskjold. Herunder er indhugget: E.C.F. LØVENSKJOLD På Ø-NØ-siden er indhugget: FOR STIFTEREN AF DET VILDE FASANERI, DEN GAMLE BRAVE JÆGER REISTES DETTE MINDE AF HANS VENNER DEN 12 SEPT. 1862. Historie: Baron Eggert Christopher Frederik Løvenskjold var kongelig jægermester og oprettede i 1840 Europas første vilde fasaneri i Kongelunden. I traditionelle fasanerier blev fasankyllinger udruget under kalkuner i fangenskab. Løvenskjold udsatte og fodrede 50 fasaner til en start, og snart efter fandtes adskillige reder rundt om i skoven. Kongelunden har forsynet kongehuset og flere store godser med mange hundrede fasaner årligt. Fasaneriet blev nedlagt i 1929, men der er i dag stadig fasaner i Kongelunden.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links