Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4311107
Sted- og lokalitetsnummer
230302-215
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1899 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tysk mindesten fra 1864. Firkantet granitsøjle på firkantet høj i lille anlæg. Stenen er nærmest rektangulær med flad facade mod øst. Den er 138 cm høj, 50 cm (v.basis) -32 cm (v. top) bred og ca 34 cm tyk. På stenen er sat en firkantet sortmalet støbejernsplade med indad afrundede hjørner og sølvkant. Pladen er 40 cm bred og 29 cm høj. Stenen står på en rektangulær sokkel af sten og beton, 42 cm høj, 75 cm bred og 60 cm tyk. Indskrift: Sølvskrift, formskrift i kursiv, navnet med versaler. ZUM GEDÄCKTNISS DER AM 18. APRIL 1864 GAFALLENEN KÖNIGLICH PREUSSISCHEN PIONIERE ---- HIER FIEL DER PIONER KLINKE. Beliggenhed: Stenen står på en firkantet høj med ca 9 m side og er ca 1,6 m høj. En trappe af sten fører fra øst op på toppen. Højen er omgivet af en lav hæk med et stort træ i hvert hjørne. Indgangen i øst har en sortmalet smedejernlåge prydet med et kors.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links