Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
421187
Sted- og lokalitetsnummer
230305-217
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1899 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglyst på matr.nr. 95 (vejareal ud for matr.nr. 3) Avnbøl, Ullerup: Dansk mindesten fra 1849, rædersten. (OBS: årstal i tinglysningsdokument fejlagtigt angivet som 1949) Sten af granit, 100 cm høj, 60 cm bred og 35 cm dyb. Stenen, som afsmalner mod toppen, har efter Raben været kronet af en kanonkugle, som nu mangler. Hullet åbner for afsprængninger og slid og skal lukkes. Der er klare sprækker fra hullet ned på begge sider. Stenen har været malet op med cykellak indenfor de sidste 10 år og er nu i forfald. Beskrivelse af anlæg: Foran stenen er en lille rundel sat af brosten, og indenfor den har der tidligere været plantet. Indskrift: Sort skrift, versaler, temmelig falmet. UNDER GADEKAMPENE I AVNBØL DEN 6.4 1849 FALDT SKLT. C.F.C.v.KOHL OG SKLT. J.V. SEEHUSEN VED 3. RES. BATL.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links